Zorg goed voor je eigen veiligheid en gezondheid

In de basis is ademwerk voor iedereen geschikt. Een verandering in je ademhaling kan echter leiden tot fysieke en emotionele ontlading. Daarom is het belangrijk om in een veilige omgeving te ademen en altijd te starten bij een gecertificeerde coach. 

Tijdens een sessie kun je allerlei fysieke, emotionele en spirituele sensaties ervaren. Dit zijn tijdelijke reacties die horen bij de ontlading en de heling die in gang gezet wordt. Merk je dat je je ongemakkelijk of onveilig voelt? Ga dan over na je gewone ademhaling, dit heb je altijd zelf in de hand. Je lichaam en geest zullen dan weer terugkeren naar de ‘normale stand’. 

Contra-indicaties ademwerk

Daarnaast zijn er een aantal contra-indicaties vastgesteld vanuit de BreathWork Movement. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn voor je met ademwerk begint. Ademwerk kan heel heilzaam zijn, zolang jouw fysieke en mentale gezondheid dit toelaat. Is een van onderstaande omschrijvingen bij jou van toepassing? Dan is (diepgaand) ademwerk niet of minder geschikt. Overleg dan altijd met je coach.

Fysiek Psychisch
Zwangerschap (in elk stadium) Ernstige PTSS, trauma of ernstige psychosomatische aandoeningen
Chronische hyperventilatie Actief gebruik van drugs
Oogaandoeningen zoals netvliesloslating, glaucoom Medicijnen zoals anti-depressiva, anti-angst, ADD en OCD
Nier- en schildklieraandoeningen (Eerdere) diagnose van bipolaire stoornis, schizofrenie of andere psychiatrische aandoening
Diabetes van elk type Ziekenhuisopname voor psychiatrische aandoening of emotionele crisis in de afgelopen 10 jaar
Hoge bloeddruk
Hart- en vaatziekten, waaronder angina, eerdere hartaanval of beroerte
Recente chirurgie, hechtingen of verwondingen

Disclaimer bij ademwerk

Ademwerk is in geen geval een vervanging voor therapie, medisch advies van een huisarts of een andere gekwalificeerde arts, medisch of psychiatrisch onderzoek, diagnose of behandeling. Wanneer je geïnteresseerd bent in ademwerk, neem dan altijd zelf de verantwoordelijk voor het raadplegen van de juiste medische of psychiatrische ondersteuning.

Je bent ook altijd zelf aansprakelijk en verantwoordelijk voor deelname aan een ademwerksessie, dus weet van tevoren wat je eventueel kunt verwachten, en neem gerust contact me op als je wilt overleggen over jouw persoonlijke situatie.

“Een ademsessie met Patricia is elke keer weer bijzonder, of je nou in de yurt of bij yogatrainer met haar ademt! Met krachtige technieken en haar liefdevolle zachte benadering voelde ik mij zeer gezien en geholpen.

Ook als ademcoach leer ik elke keer weer van Patricia, haar rust en jarenlange ervaring zijn een genot om te ervaren en naast te mogen staan. Waar je ook mee zit, na een ademsessie met Patricia voel je weer ruimte, lucht en liefde.”

— Bregje Schoffelen, Ademcoach bij Studio Ademwerk.